„DEVIZAHITELES” ÁLLÁSFOGLALÁS – NEMZETI CIVIL KONTROLL

„DEVIZAHITELES” ÁLLÁSFOGLALÁS –  NEMZETI CIVIL KONTROLL

• Googleplus

Tisztelt devizakárosultak!

A nemzeti Civil Kontrollhoz átlagosan naponta több száz segélykérő levél érkezik, annak ellenére, hogy Polgárjogi Mozgalmunk nem devizahiteles érdekvédő szervezet.

Sajnos a levelek megválaszolására nincs lehetőségünk. A bankok és pénzintézetek által aktív állami segédlettel átvert devizakárosultak problémáját elsősorban a Magyar Államnak, így a jogalkotásban résztvevő parlamenti pártoknak kellene megoldania.

A már megszületett bankmentő törvényekből, és a bankok ellen – a károsultak részéről indított devizaperek felfüggesztéséből világosan látszik, hogy az állam minden erejével a bankokat védi, és az átvert „adósok” előtt rendeletekkel folyamatosan zárja a jogérvényesítési lehetőségeket.

Az úgynevezett „devizahitelek”, vagy „deviza alapú hitelekkel” kapcsolatban a Nemzeti Civil Kontroll vezetősége maximálisan osztja dr. Kriston István ügyvéd európajogi (pénzügyi) szakjogász véleményét, így Mozgalmunk egységes álláspontja röviden a következő:

Magyarország tagállamban a bankok megkerülve a tőkepiaci szabályokat, kölcsön jogcímén, tőzsdén kívüli deviza határidős tömeges – mintegy 1.000.000 db deviza alapú szerződési – ügyletet kötöttek a fogyasztókkal.

Lényegében a bankok kölcsönbe burkolva, kölcsön címén összetett pénzügyi eszközt tartalmazó pénzügyi terméket értékesítettek a fogyasztóknak.

Természetesen tisztában vagyunk azzal is, hogy amennyiben ez az állítás jogi értelemben is beigazolódna, annak milyen jogkövetkezményei lehetnének a szerződésekre nézve. Mivel a fogyasztók szerződéses akarata az ilyen típusú befektetési ügyletekre nem terjedt ki, ezért a szerződések teljes semmisségét eredményezhetné, mely – jó esetben az eredeti állapot helyreállítását is megkövetelhetné.

Az elszámolás kapcsán ebben az esetben a bíróságnak azt is figyelembe kellene vennie, hogy nem a fogyasztók követték el a már Kúria által is igazolt csalássorozatot!

A deviza határidős ügyletekre vonatkozó állítást egyébként maguk a bankok is igazolták, hisz jól követhetően pontosan ilyen tranzakciókat hajtottak végre az átvert fogyasztóknak értékesített, deviza-hitelnek álcázott hibridek esetében. Természetesen ez kimerítheti a bűncselekmény minősített eseteit is (a fogyasztók megtévesztésen, és tévedésben tartásán keresztül a bűnszervezetben, folytatólagosan, nagy vagyoni hátrányt okozó cselekménysorozat…stb. a felsorolásba inkább nem megyünk bele)

Kérjük az olvasókat, hogy most különösen figyeljenek!

A fent leírt problémával kapcsolatban levél útján megkerestük a jogalkotásban résztvevő, és az Ügyészség felügyeletét is ellátó parlamenti pártokat. Megdöbbenésünkre azok az ellenzéki pártok sem reagáltak a levelekre, melyek (a médianyilvánosság előtt) a devizahitelek felvételkori árfolyamon történő forintosítása mellett érveltek. (Jobbik, LMP)

Természetesen annyira nem vagyunk naivak, hogy ne tudnánk – nem csak az ellenzék, de a kormánypárt és koalíciós partnere, a KDNP is pontosan tisztában van azzal, hogy a csalássorozat kiindulópontja az volt, hogy a bankok kölcsönnek álcázva egy olyan terméket értékesítettek, amellyel később ezeket a „pénzügyi trükköket” elkövethették. (Ezt a tőkepiaci szabályok miatt a kölcsönök esetében nem tehették volna meg (fogyasztók megtévesztése).

Mivel a parlamenti pártok számunkra teljes mértékben hiteltelenné váltak, (kivétel nélkül) ezért azt javasoljuk a devizakárosultaknak, hogy vonják meg bizalmukat a parlamenti pártoktól és helyette arra koncentráljanak, hogy minden lehetséges eszközzel a devizakárosultak érdekeit képviselő szervezeteket, vagy személyeket erősítsék, támogassák.

Ennek érdekében ajánljuk dr. Kriston István ügyvéd európajogi (pénzügyi) szakjogász KIÁLTVÁNYÁT

Ide kattintva is elérheted: http://www.civilkontroll.com/dr-kriston-kialtvany/

Természetesen, mint ahogy eddig is, a későbbiekben is beszámolunk más devizakárosultakat (aktívan) védő szervezetek, vagy személyek tevékenységéről!

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

• Googleplus